Köpa eller hyra lägenhet i Stockholm

När man börjar fundera över sitt boende i huvudstaden skall man först bestämma sig för om man skall hyra en lägenhet eller om man istället skall satsa på att köpa sin bostad. Det är väldigt mycket som spelar in när man skall besluta sig för köp eller hyra. Det kan vara mycket svårt att få tag på en förstahandsbostad att hyra i Stockholm och köerna är mycket långa till en lägenhet att hyra i första hand. Ofta måste man bo länge i andra eller till och med tredje hand innan man får en ”egen” bostad. Om man hyr i andra hand måste man ofta räkna med att flytta ofta eftersom hyran av lägenheten ofta är tidsbegränsad. Det är inte roligt att behöva flytta var tredje eller fjärde månad och detta kan bli mycket tröttsamt i längden.

Om man istället väljer att köpa en lägenhet måste man räkna noga på hur stor kostnaden kommer att bli. Det kan vara ödesdigert att göra glädjekalkyler när räntan är låg och många människor tänker inte på att årskostnaden snabbt blir mycket högre bara vid någon procents höjning av räntan. Om man har ett lån på tre miljoner gör varje
procents räntehöjning att årskostnaden för boendet ökar med trettio tusen kronor. Det blir många tusenlappar extra per månad som man måste betala i räntekostnad. Visserligen gör man avdrag i deklarationen varje år för de utgifter för räntor man haft, men det blir i alla fall en stor kostnad.

Det som är fördelen med att äga sin egen lägenhet är att man själv har möjlighet att måla och tapetsera som man vill i lägenheten. Man kan på så vis sätta sin egen prägel på bostaden. Det kan också visa sig att den investering man gjort då man köpte sin lägenhet var en lönsam sådan. Man kan se amorteringen av lån som en form av sparande
och när man senare säljer sin bostad kan man komma att tjäna pengar. Historiskt sett har ett köp av en lägenhet varit ett bra sätt att investera sina pengar om man kan räkna med att ha bostaden kvar en längr tid.

Kommentera